Seværdigheder i Berlin

Berlin byder på et hav af spænende oplevelser og seværdigheder. Byen har naturligvis mange gamle historiske monumenter hvor man kan opleve historiens vingesus. Berlin er dog også på mange måder centrum for det 21 århundrede. Byen har en del steder hvor man kan se minderne fra 2 verdenskrig såvel som den efterfølgende kolde krig mellem Vesten og Sovjet-blokken.

Se Berlins Officielle Website for en komplet oversigt over de mange seværdigheder i Berlin.

Brandenburger Tor:

Brandenburger Tor er vel nok en af Berlin mest kendte bygningsværker, og var tidligere byport for Berlin. Brandenburger Tor blev opført i 1788. I 1806 så Napoleon sig lun på statuen på toppen af Brandenburger Tor, og førte denne til Paris som krigsgods. Quadrigaen kom dog tilbage til Berlin allerede i 1814.

Både 2 verdenskrig og Berlinmures fald var hård ved Bradenburger Tor. Under 2 verdenskrig blev Brandenburger Tor beskadiget af bomber, og ved murens fald kom alle de mange fejrende mennesker til at beskadige den karakteristiske statue. I 1987 holdt USA's daværende præsident Ronald Reagan en tale foran porten på den vestlige side, hvor han i sin tale udfordrede den sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov med ordene "Mr. Gorbatjov - tear down this wall!" om Berlinmuren

Den gamle byport skal ses når man er i Berlin.

East Side Gallary:

East Side Gallery er en 1.316 meter lang rest af Berlinmuren. Den står i Mühlenstrasse i bydelen Friedrichshain og løber parallelt med floden Spree. Muren er udsmykket af 118 kunstnere fra 21 lande. De 106 motiver, der er malet på den østlige side af muren, relaterer til de politiske forandringer i årene 1989 og 1990.

East Side Gallery er den største og kendteste rest af Berlinmurens grænseanlæg. Muren på dette stykke var dog ikke den egentlige grænse - den udgjordes af floden Spree - men fungerede som en slags ekstra mur mod østberlin. East Side gallery er et open-air galleri; og gallariet må være et af verdens største. Det stod færdig i 1990 og blev fredet året efter. Hærværk og forurening har desværre sat sit spor på nogle af billederne. Renovering af de 1.300 meter mur pågår løbende.

Reichstag:

Reichstag, eller på dansk rigsdagen, var betegnelsen for det tyske parlament indtil 1945, da det formelt blev opløst efter anden verdenskrig. Reichstag går tilbage til det tysk-romerske rige der endte i 1806. I 1919 overtog Weimmar-republikken bygningen som demokratisk parlament. Dette skulle dog vare kort, eftersom Hitler senere kuppede magten i Tyskland efter sin store sejr ved valget i 1933.

Efter krigen blev Reichstagen nedlagt, men da Tyskland igen blev forenet blev rigsdagen genopbygget/restaureret, bl.a. med den karismatiske glaskuppel som man kan gå oppe i og kigge ud på Berlin.

Alexanderplatz:

Pladsen og dens omgivelser er præger af beton i tresserstil med slidte bygninger, smagløs skiltning og punkere der 'hænger ud'. Hertil kommer et overvældende indtryk af tilfældighed af pladsens udformning. Efter 2. Verdenskrig var der ikke meget tilbage af den oprindelige plads, som var et af de vigtigste trafik- og indkøbscentre i det østlige Berlin, og i 1961 ryddede man simpelthen det hele på nær to bygninger fra 1930'erne: Alexander-Haus og Berolina-Haus. Resultatet er den store, uskønne plads, der dog på sin egen måde er et forfriskende, upoleret indslag i den gennemgribende byforskønnelse af Mitte. Alexanderplatz fik sit navn i 1805 efter et besøg af zar Alexander 1., og dengang lå stedet langt uden for centrum og blev brugt til kvægmarkeder og eksercer- og paradeplads for den nærliggende kasserne. I dag er Alex igen et trafikalt knudepunkt og et meget brugt mødested er Verdensuret, der viser klokken i hele verden. Mest kendt er pladsen for sit Fernsehturm, der efter delingen i øst og vest, blev østberlins prestigefyldte varetegn og sendemast, der skulle kunne ses ovre på 'den anden side'. Tårnet er 368 m højt, stod færdigt i 1969 og blev bygget af arkitekterne Fritz Dieter og Günther Franke. I dag er tårnet et yndet udsigtspunkt og hvorfor ikke nyde udsigten over Berlin fra Telecafeen der er placeret i metalkuplen 207 m. over jorden.

Teater i Berlin:

Berlin er en klasse for sig hvad teater angår, både i Tyskland og i forhold til resten af Europa. På trods af et til tider økonomisk hårdt spændt kulturliv, er her teater for enhver smag i enhver genre, det være sig fra klassisk teater til det mest eksperimenterende. Fra performance og dans til politisk teater. Sidstnævnte i traditionen fra Bertholt Brecht bliver stadigvæk spillet på hans gamle teater; Berliner Ensamble. Lige omkring hjørnet finder man Deutsches Theater og her bliver også spillet klassikere, men i et nyt og skarpere sprog.

Hebbel Theater i Kreuzberg står for et brud med det tyske talentteater, og et stort netværk af gæsteinstruktører fra hele verden har bragt spændende opsætninger til huset med musik, dans og teater i nævnte rækkefølge. Forestillingerne foregår i en smuk teatersal i jugendstil.

Maxim Gorki Theater er en af Berlins mindste scener. Her spiller kendte tyske skuespillere overfor unge, uprøvede talenter i opsætninger af andre unge uprøvede instruktører og forfattere. Det er aktuelt til-kanten-teater, men aldrig kedeligt.

Er man svag i det tyske sprog, men søger alligevel en kulturel oplevelse, er der fremragende dansescener i Berlin. Et af de bedste steder at gå hen er Sophiensaele, hvor koreografierne er eksperssive, dansen moderne og hvor forestillingerne er tilsat et stænk clubkultur i en moderne opsat scenografi.

Volksbühne er nok det mest omtalte teater i Tyskland de seneste år. Her finder man bl.a. en blanding af trash-æstestik og politisk satire og stedet er uden tvivl der, hvor nye tyske talenter i teater og film klækkes.

Loppemarkeder i Berlin:

Berlin er kendt for sine mange loppemarkeder. Hvis man vil på loppemarked (Flohmarkt/Trödelmarkt) i Berlin, foregår det som regel i weekende fra formiddag til eftermiddag. De udendørs eksisterer kun i sommerhalvåret, mens de indendørs i haller er åbne året rundt.

Trö- und Kunstmarkt Strasse des 17. Juni:
Vel nok det bedst kendte loppemarked i Berlin. Adresse: Strasse des 17. Juni am Bahnhof Tiergarten, 10623 Berlin, Charlottenburg.
åbent: Lørdag og søndag 10-17.

Flohmarkt am Mauerpark:
Et relativt nyt loppemarked. Her sælger studenter og lokale beboere deresindbo, musikinstrumenter, cykler mm. Adresse: Bernauer Strasse 63-64, 10435 Berlin, Prenzlauer Berg.
åbent: Søndag 10-17.

Flohmarkt am Arkonaplatz:
Hvis man er på udkig efter gamle DDR-ting og gemmer fra 70'erne skal man tage et smut forbi.... Adresse: Arkonaplatz 1, 10435 Berlin, Prenzlauer Berg.
åbent: Søndag 10-16.

Kunstmarkt an Zeughaus:
Dette anderledes marked med kunsthånsværk er godt besøgt og lige noget for dig der søger unika håndværk. Adresse: Am Zeughaus 1 (am Deutschen Historischen Museum), 10117 Berlin, Mitte.
åbent: Lørdag 11-17 og søndag 10-16.

Berlin Festival:

Berlin - byen med flest musikere og med et kæmpe gå i byen liv - har naturligvis sin egen festival. Berlin Festival afholdes i den nu lukkede lufthavn Tempelhof, der ligger mere eller mindre i hjertet af Berlin (lige syd for Mitte). Det er fantastisk at gå rundt i de gamle hangaer, og se lysshow, musik og god stemning gå op i en højere enhed.
 
Der optræder typisk omkring 80 bands på Berlin Festival. Festivalen strækker sig fra fredag til søndag morgen. Entre koster ca. 100 euro for fuld billet. Enkeltdagskort kan fås for omkring 40-50 euro. I modsætning til mange andre festivaler (eks. Roskilde) er der god plads på Berlin Festival, lille kø ved toiletterne, gode drinks etc. Alt i alt en rigtig sjov oplevelse.
 
Du kan se mere om Berlin Festival her. 
    Adresse: 10247 Friedrichshain | Berlin   Kontakt   Sitemap