Fakta om Berlin

Berlin har trods sin omskiftelige status og tilværelse altid spillet en stor rolle i mange verdenshistoriske begivenheder, og er efter genforeningen igen blevet et af de vigtigste kulturelle og politiske centre i Europa. Berlin har en række verdensberømte kulturelle institutioner såvel som førsteklasses forsknings-centre og universiteter. Byen er en af de mest besøgte turistmål i Europa, og har i de seneste år oplevet en stigende interesse fra især danske turister og lejlighedskøbere.

Demografi

Berlin har i dag en befolkning på knapt 3,4 millioner indbyggere, hvilket gør byen til klart den største by i Tyskland. Berlin er faktisk større end de 2 næststørste byer, Hamburg og München, tilsammen. Der bor mange indvandrere i Berlin. Ca. 14% af byens befolkning er udlændinge, hvilket i runde tal svarer til ½ million mennesker.

Levevilkår

En gennemsnitlig månedsindkomst for en familie i Berlin er ca. 1.700 Euro (ca. 12.700 kr.), for singles 1.100 Euro og for par uden børn ca. 2.200 Euro. Den lave indkomst skal ses sammen med en høj arbejdsløshed der ligger og svinger omkring hele 16%! Det anslås at over ½ million Berlinere lever under fattigdomsgrænsen.
 
Det skal dog siges at Berlin er en meget billig by at bo i (samt at være turist i). Efter murens fald gik der kaos i en del registrering, og nogle Berlinere har kunnet leve mere eller mindre gratis i besatte eller forladte huse. Der er dog strammet gevaldigt op med kontrollen de sidste år - og stort set alle betaler nu husleje. Sort arbejde er stadig ganske normalt.

Klima

Berlin ligger i en tempereret klimazone, med et klima der minder meget om Danmark. De varmeste måneder er juli og august med 18,5 hhv. 17,7 °C, og de koldeste måneder er januar og februar med -0,6 hhv. -0,3 °C i gennemsnitstemperatur. Vejret lige nu:
 

 
Du kan også se 6-døgns vejrudsigten fra DMI her.

De store begivenheders by

Berlin spillede en central rolle i anden verdenskrig. Det var i Berlin i 1933, at Hitler tog magten i Tyskland ved at opløse rigsdagen. Berlin skulle siden hen fungere som hovedstad for Hitlers tredje rige, og endte som ufrivillig aktør i de sidste dage af anden verdenskrig med det blodige ’Slaget om Berlin’. Byen var vært for sommerlegene i 1936, der huskes for den nazistiske propaganda.

Byen havde også en central rolle under den efterfølgende kolde krig, med Berlinmuren som et meget synligt symbol på delingen af Europa. Sovjetunionen forsøgte i 1948 at tage kontrol over Vestberlin ved at gennemføre en fuldstændig blokade af byen. Denne mislykkedes takket være de allieredes imponerende luftbro der sikrede forsyninger m.m. til byen.

Den 13. august 1961 blev Berlin skåret over i to dele, da Østtyskland valgte at opføre Berlinmuren. Indtil 1961 havde østtyskere kunne flygte til Vesteuropa gennem Berlin, hvilket DDR-regimet ville sætte en stopper for. Som svar på bygningen af muren holdt USA's præsident John F. Kenedy i 1963 sin berømte ’Ich bin ein Berliner-tale’ foran Vestberlins rådhus (se talen her).


Offentlig Transport

Man kommer let omkring i Berlin med offentlig transport. Byen har et udviklet traffiknet med s-bahn, u-bahn, sporvogn og busser. Man kan købe et Tageskarte hvor man kan køre ubegrænset. Et Tageskarte er gyldigt fra stemplingstidspunkt til kl. 03.00 om natten. Derudover er der også mulighed for at købe et 7-Tages-Karte der gælder i 7 dage, og som man frit kan overdrage til andre.
Er man en gruppe/familie kan man købe et Schönes-Wochenende-Ticket, der gælder for op til 5 personer fra fredag nat til søndag nat. Er man 1 voksen med mange børn, gælder et Welcome-card for 1 voksen og op til 3 børn i 72 timer. Med et Welcome-card får man rabat til mange museer.

Berlin og de mange hovedstader

Berlin har været hovedstad for kurfyrstendømmet Brandenburg, for kongeriget Preussen (1701-1918), for det Tyske kejserrige (1871-1918), for Weimarrepublikken (1919-1933), for Nazi-Tyskland (1933-1945) og for DDR (1949-1990 kun den østlige del). Siden genforeningen den 3. oktober 1990 er Berlin igen hele Tysklands hovedstad, men bybilledet er stadig præget væsentligt af de 45 år, hvor Berlins østlige og vestlige del udviklede sig uafhængigt af hinanden.

Sport i Berlin

Berlin er hjemby for fodboldholdet Hertha BSC Berlin, der ligger i Bundesligaen. Derudover også 1. FC Union Berlin, der er placeret i den tyske regionalliga nord. Hvis man holder øje med kalenderen, kan man være heldig at se en kamp mellem Hertha og Bayern Munchen eller et af de andre tophold i Bundesligaen, når man er i Berlin.

Berlin & Curry-wursten

Currywursten, pølsen der serveres med karryketchup, blev opfundet i Berlin i 1913 af Herta Heuwer. Currywursten er meget populær i Berlin. Der er endda opsat et mindesmærke for Herta (Kantstrasse 101), som tak for hendes bidrag til tysk fast-food. Fans af currywursten kan møde andre ligesindede på currybu.de.

Mere om Berlin

Husk også at læs vores guide til bydelene i Berlin hvor du kan lære om de mange forskellige bydele som Berlin består af. Der er mange museer og andre seværdigheder i Berlin. Se museer i Berlin hvor du kan få en hurtig oversigt over nogle af mest populære museer i Berlin. Se også de mange seværdigheder som byen kan byde på, og de mange restauranter i Berlin. 
    Adresse: 10247 Friedrichshain | Berlin   Kontakt   Sitemap